DOLAR 37,9082 -0.09%
EURO 41,2495 -0.32%
ALTIN 3.669,27-0,90
BITCOIN 3170993-0,47%
İstanbul

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İyilik sadakadır

İyilik sadakadır

ABONE OL
Mayıs 31, 2024 21:45
İyilik sadakadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İyilik; iyi olma durumu, sağlığı yerinde olma anlamına gelse de yazımıza konu olan iyilik, karşılık beklemeden yapılan yardım, lûtuf, kerem, ihsan, inayet anlamına gelmektedir.

İyiliğin çeşitleri çok ve alanı da çok geniştir.

İyilik, sevginin, şefkat ve merhametin eylem haline dönüşmüş şeklidir.

Bir insanın, insana, topluma, doğaya, çevreye, hayvanlara, bitkilere doğrudan ya da dolaylı olarak yarar sağlaması, faydalı olanların ve güzelliklerin gelişimine destek vermesi, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi yönünde yaptığı eylemdir.

İyilik, güler yüzlü olmak, tebessümü  eksik etmemek, yumuşak, tatlı ve güzel söz söylemek olabildiği gibi, insanlara zarar verebilecek şeylerin giderilmesi, yazın sıcağında herhangi bir hayvanın su ihtiyacını gidermek, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak, herhangi bir konuda fikren yardımcı olunmasını isteyen birine doğru, iyi ve güzel olanı tavsiye ederek yol göstermek, kış ortasında zorda kalmış kuşların, vahşi hayvanların bile hayatlarını sürdürebilmelerine katkılar sunmak da iyilik adına yapılan eylemlerden bazılarıdır.

Güzel söz söylemek bir iyiliktir.

Sözü güzel söylemek de bir iyilik ayrıca da zarafettir.

İnsanoğlu fıtraten iyiliğe de kötülüğe de meyillidir

İnsanoğlunun vicdanı, içindeki sevgi, şefkat ve merhamet duyguları ve selim olan aklı insanı iyiliğe yönlendirdiği gibi, nefsi ve şeytanı da kötülüğe yönlerdirir.

Kişi iyiliğe yönlendiren sesi dinler ve iyilik işlerse iyilerden olur.

Tam tersini dinler ve o yönde hareket ederse kötülerden olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) iyi insanı tarif ederken “Sizin en iyiniz, kendisinden hep iyilik beklenen  ve kötülük etmeyeceğinden emin olunandır.” diye buyurmuşlardır. (Tirmizi)

İyilik, karşılığı iyilik yapılandan değil, sadece Allah’tan cc beklenen söz ve eylemdir.

İyiliğin karşılığını, iyilik yapılandan beklemek, iyiliğe karşı yapılmış bir kötülüktür.

Yapılan hiçbir iyilik küçük görülmemeli, küçük gibi görünen iyiliklerin büyük faydalara vesile olabileceği hatırdan çıkarılmamalıdır.

Dar imkânlara sahip olanların yaptığı basit gibi görünen iyiliklerin geniş imkânlara sahip olanlara örneklik oluşturacağı ve onları teşvik edip iyiliklere yönlendirebileceği unutulmamalıdır.

İnsan görevi icabı yapmış olduklarını iyilik yapıyormuş gibi göstermemeli, muhatabına da hissettirmemelidir.

Yapılan iyilikler hiçbir zaman başa kakılmamalıdır.

Yüce Rabbimiz, “Bir tatlı dil ve kusurları bağışlamak, arkasından eza ve gönül bulantısı gelecek bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah cc hiçbir şeye muhtaç değildir. Halimdir, yumuşak davranır.”  diye buyurmaktadır. (Bakara Suresi ayet: 263)

Yapılan iyiliklerin gösteriş için, insanların övgüsünü kazanmak için yapılmaması gerekir.

Gösteriş için yapılan iyiliklerin kişiye ahiret âleminde hiçbir faydası dokunmayacaktır.

Gösteriş için yapılan iyiliklerin faydasız olduğunu yüce Rabbimiz Bakara Suresi’nin 264. ayetinde verdiği örnekle şöyle açıklamaktadır. ” … Öyle birinin hali, bir kayanın haline benzer ki, üzerinde biraz toprak varmış, derken şiddetli bir sağanak yağmur inmiş de onu yalçın bir kaya halinde bırakıvermiş, öyle kimseler, kazandıklarından hiçbir şey elde edemezler…” İyiliğin Allah’tan cc başkasından beklenerek yapıldığında ticaret haline hatta tefecilik haline dönüşme gibi bir tehlikesi vardır.

İyilik karşısında nankörlük yapanlar elbette vardır.

Bundan dolayı da “iyilik yap kötülük bul” ” iyilikten maraz doğar” gibi sözler söylenmektedir. 

Lakin iyilik hakkında söylenen olumsuz sözler, iyiliğin zararlı olduğundan değil, iyilik yapılanın nankör olabileceği, kötülükle karşılık verme ihtimalinin olduğunu da düşünerek tedbirli davranılması içindir.

Yoksa iyilik mutlaka kötülükle karşılık bulur bundan dolayı iyilikte bulunmayınız anlamına değildir.

İyilikten asla vazgeçilmemesini tavsiye eden ecdadımız “İyilik yap denize at, balık bilmezse hâlık bilir.” diye çok güzel bir söz söylemişlerdir.

İyi bir insan, iyilik yaparken iyilik yaptığının saf ve temiz duygularından, masumiyetinden daha sonraları yararlanmayı, o kişiyi bazı emellerine alet etmeyi düşünmeyen insandır.

İyiliğin karşılığını yapılandan beklemek, iyiliği gizli bir rüşvete dönüştürmektir.

Suya atılan bir taşın suda oluşturduğu halkaların küçükten büyüğe doğru yayılıp genişlemesi gibi iyilik de önce yapanda, sonra iyiliğe erişende, daha sonra da bundan haberi olanda mutluluğa vesile olur.

Ne yazık ki öyle kişiler vardır ki insanların zararına olabilecek ortamları hazırlayıp insanları böyle ortamlara teşvik etmeyi, insanlara bir hizmetmiş gibi sunarak da ilk önce kendilerini kandırmakta ve insanları ikna etmeye çalışmaktadır.

Şu çivisi çıkmış dediğimiz dünyanın düzelebilmesi için yeryüzünde iyiliğin gelişmesi, yaygınlaşması gerekmektedir.

Dünyadaki karmaşanın, zulmün, haksızlığın, adaletsizliğin ortadan kalkması, aç ve açıkta kalan kimsenin olmaması, çocukların, kadınların, hayvanların işkenceye uğramaması, cinayetlerin önlenmesi ancak ve ancak iyiliğin ve iyi insanların artması, insanların iyilikte birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaları bu uğurda maddî ve manevî güçlerini birleştirmeleri ve iyiliği yeryüzüne yaymaları için her türlü meşru yolları kullanmalarıyla mümkün olacaktır.

Bu konuda medya organlarının da gayret göstermeleri gerekmektedir.

İnsanlar her gün verilen kötülük haberlerinden bunalmakta, psikolojileri bozulmaktadır.

Dünya sadece kötülüklerden ibaret değildir.

Toplumun arzusu, kötülük haberleri verilirken tekar tekrar verilmemesi, iyilik haberlerine daha sık yer verilmesi ve kötülük haberlerinin tersine iyilik haberlerinin tekrar tekrar verilmesidir.

Yüce Rabbimden bizlere, iyilik yapanlardan, iyiliği yaygınlaştıranlardan, ve iyilik konusunda yarışan, dayanışma, yardımlaşma ve birliktelik oluşturanlardan olmayı nasip etmesini niyaz ederim.

Cumamız hayra vesile olsun.

Selamlarımla.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP