DOLAR 34,3886 0.17%
EURO 36,5499 -0.23%
ALTIN 2.865,09-0,99
BITCOIN 30236006,90%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ciğerlerimiz neden yanıyor?

Ciğerlerimiz neden yanıyor?

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 17:04
Ciğerlerimiz neden yanıyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Millî servet küle, yürekler yangın yerine dönüyor…

Yanan sadece orman mı?

Yine orman yangınlarının mevsim olarak daha büyük bir ihtimalle gerçekleşebileceği günleri yaşamaktayız.

Yıllardır karşı karşıya kaldığımız bir sorunumuz olan orman yangınlarıyla üzülmekte, dertlenmekteyiz.

Geçen yıl bu sorunu yoğun bir şekilde yurdun birçok yerinde ve aynı zamanlarda yaşamış, can ve mal kayıplarımız olmuştu.

Yetkilillerin açıklamalarına göre bu yıl geçen yıla oranla çıkan orman yangınlarının yüzde seksen daha fazla olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu yıl böylesi bir sorunla karşılaşmamayı dilerken bazı etkenlerden dolayı genişleyen ve kontrol altına alınmasında zorluk çekilen yangınların haberleriyle ürperdik.

Orman yangınlarının değişik sebepleri vardır.

Yangınlar doğal şartların oluşmasından meydana geldiği gibi insan kaynaklı da olabilmektedir.

Yetkililerin açıklamalarına göre yangın sebeplerinin yüzde doksan oranında maalesef insan kaynaklı  olduğudur.

İnsan kaynaklı olanlar; tam söndürülmemiş sigara

izmaritleri, orman içinde piknik yapanların yaktıkları ateşlerin tam anlamıyla söndürülmeden bırakılıp, sonradan rüzgârın etkisiyle alevlenmeleri, geride bırakılan şişe gibi cam eşyaların bazı sebeplerle kırılan parçalarının mercek işlevi görmesinden dolayı güneş ışınlarını

yansıtarak kurumuş ot, yaprak, çalı ve benzerlerini tutuşturması gibi insanların ihmal ve dikkatsizliğinden dolayı da kaynaklanmaktadır.

Daha değişik bazı sebepler de  sayılabilir.

Bunların dışında en üzücü ve kahredici olan da kasıtlı olarak çıkarılan yangınlardır.

Çıkan ya da çıkarılan orman yangınları yeşil alanların küle dönmesine, siyah bir renge bürünmesine, zaman zaman yerleşim alanlarını da etkileyerek evlerin, mahallelerin, köylerin etkilenmesine, bazılarının da tamamen yanmasına sebep olmaktadır.

Orman yangınlarında millî servetin heba olması yanında yüreklerimizi dağlayan can kayıpları, küçük ve büyükbaş hayvanların telef olması, orman alanlarında yaşayan milyonlarca karınca ve böcek türünün yanması, birçok yaban hayvanının acılar içinde kıvranarak can vermesine sebep olmaktadır.

Bu canlıların; canlı canlı yanmalarından dolayı da yüreklerimiz acımakta, gözlerimiz yaşarmaktadır.

Orman yangınlarından dolayı bitki florası etkilenmekte, bazı canlı türleri azalmakta, ekolojik denge bozulmaktadır.

Dünyamız ekolojik dengenin bozulmasından dolayı birçok sorunlar yaşamaktadır.

Yıllardır karşılaştığımız bu sorunlarla baş edebilmek için elbette yetkililer edindikleri tecrübelerle bazı önlemler almakta ve çalışmalar yapmaktadır.

Bu yangınları tamamen önlemek ve bitirmek imkânsız gibi gözükse de en aza indirmek mümkün olabilir.

Orman yangınlarının çıktığı bölgelerin çoğunlukla çam ormanlarından oluşması, yangın esnasında çam kozalaklarının patlayarak 200-300 metre uzağa sıçraması, rüzgârın kuvvetli ve çok yönlü esmesi yangınla mücadeleyi zorlaştırdığı da bir gerçektir.

Bazı sebeblerden dolayı alınan tedbirlerin yetersiz kalması çoğumuzu üzmektedir.

Böylesi acılı günlerde insanımızın büyük çoğunluğu birlik ve beraberlik örnekleri sergilemektedir.

Elbette bazı eleştiriler de olacaktır.

Önemli olan eleştirilerin yapıcı ve yol gösterici olmasıdır.

Yetkililerin önlemler açısından daha geniş ve etkili yöntemlere başvurmasında teknolojinin en son yeniliklerinden faydalanmalarında büyük yararlar olacağı aşikârdır.

Böylesi durumlarda, ormanlar içerisinde söndürme araçlarının ve ekiplerin daha kolay ulaşım sağlamaları için daha çok yolların açılması, yetersiz yolların genişletilmesi, su sağlanacak kaynakların çoğaltılması, yangın kulelerinin arttırılması, çamlık alanlarının parsellenip, ara parsellere yangına dayanıklı ağac türleriyle kozalak sıçrama mesafesinde ağaçlandırılması, yangınları önleme ve söndürme konusunda uzman olan kişilerden oluşacak, bu konuları sürekli takip edecek ve bu konuda çalışmalar yapacak merkezde oluşturulan kurullar dışında yangın çıkma ihtimali yüksek olan bölgelerde de  oluşturulması ve sürekli faaliyet haline getirilmesi gibi önlemlerin yanında, emniyet birimlerinde oluşturulan bekçi kadrosu gibi kadroların oluşturulması düşünülebilir.

Orman yangınlarını önleme konusunda oluşturulacak bekçi kadroları binlerce işsiz gencimize  istihdam imkânı da sağlamış olacaktır.

Bu kadroda görev alacak olanlar geceli gündüzlü çalışabilecek, gece görüş kameraları dahil son teknolojik imkânlarla donatılarak ve her görevliye yaya mesafesinde görev esnasında kontrol edebileceği alanlar belirlenmesi yangınların azaltılmasında etkili olacaktır.

Nasıl ki sağlık konusunda hastalanmadan önce alınacak sağlık tedbirleri, hastalandıktan sonra yapılacak sağlık giderlerinden çok daha az maliyet yükü getiriyorsa bu konuda da aynı fayda sağlanacaktır.

Bu konuda vatandaşların şuurlandırılması açısından ilgili bakanlıkça bastırılıp ilköğretim okullarına ücretsiz dağıtılacak kitapların öğretmenlerimizin gözetiminde tavsiye edilip takip edilmesinin yararlı olacağı aşikârdır.

Bu orman yangınlarında milî servetimiz,can ve mal kayıplarımız, yanan alanları tekrar yeşertmek için harcadığımız bir nevi zaman ve para kaybımız, ciğerlerimizin yanması, yüreklerimizin dağlanması şu soruyu kendimize sordurmaz mı:

Yanan sadece orman mı?

Yüce Rabbimden bizlere orman yangınlarıyla

baş edebildiğimiz en aza indirdiğimiz günleri görmeyi nasip etmesini niyaz ederim.

Cumamız hayra vesile olsun.

Selamlarımla.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP